Szukaj na blogu

czwartek, 18 lipca 2024

BUDYNIOWO-ŚMIETANOWE CIASTO BEZ PIECZENIA. Z WIŚNIOWĄ ŻELKĄ

Bardzo proste, delikatne ciasto bez pieczenia. Proste składniki, i smak, który chyba wszyscy lubimy 😍 Warstwa czekoladowego budyniu, warstwa śmietany z galaretką (u mnie wzbogacona serkiem homogenizowanym, który zalegał mi w lodówce) i wiśniowa żelka 😋 
Łatwe, proste, nie mocno słodkie i bardzo smaczne. 




Do wykonania potrzebujemy: (na blaszkę 24 cm x 24 cm)
  • 100-120 g herbatników
Składniki na warstwę budyniową:

  • 850 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe (40 g-45 g) bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego 16 g
  • 2 łyżki żelatyny 
W niepełnej szklance mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wlać do ciepłego budyniu, wymieszać. Masę odstawić, by trochę przestygła i odrobinę zgęstniała, następnie wyłożyć ją na herbatniki. Wstawić do lodówki.

Składniki na warstwę śmietanową:
  • 500 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 800 ml gorącej wody
Śmietanę miksujemy. Kiedy podwoi swoją objętość i usztywni się dodajemy serek waniliowy, a następnie tężejącą galaretkę  wiśniową i miksujemy, tylko do połączenia się składników. Otrzymaną masę wykładamy na warstwę budyniową. Wstawiamy do lodówki. 

Składniki na wiśniową żelkę:
  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • 200 ml wody
  • 3 galaretki wiśniowe
Wiśnie wkładamy do rondelka (jeśli są duże możemy je posiekać lub lekko zblendować - ja moje zblendowałam, co zagęściło galaretkę) i  zalewamy 200 ml wody. Zagotowujemy. Dodajemy 3 galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia się. Kiedy wiśnie z galaretką zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę śmietanową. Ponownie wstawiamy do lodówki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF