Składniki: (na 12-14 szt)
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- marmolada do nadzienia
- 1 jajko do posmarowania
- cukier do posypania grzebieni
Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy. Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nacinamy do połowy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut.
Takie grzebyki to wspomnienie mojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń