Kruche, słone paluszki to pyszna, domowa przekąska od której ciężko się oderwać 😎 Robi się je bardzo szybko i zawsze się udają 😋 Są o niebo zdrowsze od tych sklepowych, i fajnie sprawdzają się np. jako imprezowa przekąska.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania paluszków
- ulubione dodatki do posypania (u mnie tym razem gruba sól i kminek)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy do połączenia się. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Wycinamy długie paski - na szerokość naszej blaszki. Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka do ciasta smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy ulubionymi dodatkami. Może to być mak, sól, czarnuszka czy kminek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15-18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz