Szukaj na blogu

wtorek, 4 lipca 2023

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU

Ta pyszna, letnia zupa jest jedn膮 z moich ulubionych 馃槏 W sezonie letnim kapu艣niak z m艂odej kapusty i w艂asnie tak膮 zup臋 jarzynow膮 z dodatkiem 偶贸艂tej fasolki mog艂abym je艣膰 na przemian 馃構 Tym razem do zupy wykorzysta艂am pyszn膮, szerok膮 fasolk臋 szparagow膮, a zupy nie zabiela艂am 艣mietan膮. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuj臋 馃槈 Czasem do zupy dodaj臋 艣mietan臋, albo dorzucam kalafiora lub broku艂a. Jak to bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj ca艂kowita dowolno艣膰. 



Sk艂adniki:
  • 1 skrzyd艂o z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawa艂ek selera
  • 1 kalarepa
  • 1/2 kg 偶贸艂tej  szerokiej fasolki szparagowej
  • 3 艣rednie ziemniaki
  • kawa艂ek pora
  • puszka 200 g drobnego groszku konserwowego
  • s贸l
  • pieprz
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek

Wykonanie

Skrzyd艂o myjemy, zalewamy wod膮 w du偶ym garnku, solimy, wrzucamy li艣膰 laurowy, ziele angielskie  i gotujemy do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojon膮 na kawa艂ki fasolk臋, marchewk臋, pietruszk臋, seler, kalarep臋 i pora. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw. Na koniec dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu posypujemy obficie posiekanym koperkiem i dodajemy obrane mi臋so z indyka. 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF