Szukaj na blogu

poniedziałek, 17 kwietnia 2023

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ/BIAŁEJ KAPUSTY. Z POMIDORAMI

Parzycha, parzybroda, zupa bieda, kapuśniak ... określeń tyle ile w Polsce regionów 😊 Ale ile określeń, tyle pewnie sposobów gotowania tej pysznej zupy. Bo można gotowac ją dosłownie na wszystkim, co mamy pod ręką. Ja bardzo lubię gotowaną na skrzydle z indyka, albo na wędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie obgryzam  😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą wiejską kiełbasą, albo pominąć mięsną wkładkę i ugotować wersję typowo warzywną. Nie dajmy nigdy sobie wmówić, że ... ta zupa musi być gotowana na drobiu, a ta ... na żeberkach, a jeszcze inna na wołowinie.  Mnie osobiście denerwuje takie "narzucanie"  mi w kuchni przez inne osoby, ich sposobów gotowania bądź doprawiania potraw. Dlatego każdy mój przepis jest dla Was tylko propozycją 😃 i nie trzeba ściśle trzymać się składników czy proporcji 😉 




Składniki:
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 udka
  • 3 skrzydełka
  • 1 kość schabowa wędzona
  • 1/2 główki białej kapusty/ włoskiej kapusty/ młodej kapusty/stożkowej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część 1 pora
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • ewentualnie kminek (ja pomijam)
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie: 400g pomidorów w sosie własnym, zblendowanych
  • opcjonalnie: wiejska kiełbasa

Wykonanie:


Z porcji rosołowych, udek, skrzydełek i kości schabowej gotujemy wywar. Dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli oraz pokrojone w kostkę lub starte na oczkach warzywa: marchewke, seler, pietruszkę i por. Po 15 minutach dodajemy kolejne warzywa: pokrojoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory oraz sól, pieprz, paprykę i  zieleninę. 





3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tak, to prawda, można gotować go na wszystkim :)Ja lubię na żeberkach i z dodatkiem wiejskiej kiełbasy, i też dodaje pomidory lub przecier, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF