Szukaj na blogu

wtorek, 2 sierpnia 2022

ZUPA Z M艁ODEJ KAPUSTY, KALAREPY I CUKINII. NA WIEJSKIEJ KIE艁BASIE

 Kocham wszystko co jest z m艂odej kapusty 馃槏 i cz臋sto go艣ci ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, 偶eby si臋 nie znudzi艂a - improwizuj臋 i zmieniam troch臋 standardowe, klasyczne przepisy 馃槑 Tym razem zup臋 ugotowa艂am na sparzonej, wiejskiej w臋dzonej kie艂basie, a jako dodatek do tradycyjnych sk艂adnik贸w doda艂am m艂od膮 cukini臋 i kalarep臋. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 馃榾



Sk艂adniki:

  • 2 kie艂basy polskie surowe 
  • 1 kie艂basa wiejska w臋dzona
  • 1/2 g艂贸wki bia艂ej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 ma艂y seler
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 ma艂a cukinia
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy
  • koperek

Wykonanie:


Kie艂bas臋 zalewamy wod膮. Dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie i gotujemy na ma艂ym ogniu 20 minut. Je艣li kie艂basa nam nap臋cznieje, bez wyrzut贸w sumienia przebijamy j膮, aby wszystkie soki tym razem trafi艂y do zupy. Kapust臋 szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostk臋 lub w s艂upki. Wk艂adamy do garnka z kie艂bas膮 - opr贸cz ziemniak贸w i cukinii. Te, dodajemy po oko艂o 10 minutach.  Doprawiamy sol膮 i pieprzem zio艂owym. Gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw. Nastepnie kie艂bas臋 wyjmujemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Dodajemy te偶 do niej sporo posiekanego koperku. 





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF