Szukaj na blogu

sobota, 6 kwietnia 2019

CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARN膭 PORZECZK膭

Wiele os贸b nazywa to ciasto "styropian" 馃槱 A ja nie lubi臋 tej nazwy, bo ma ona dla mnie jakie艣 negatywne zabarwienie ... zuuupe艂nie niepotrzebnie, bo ciasto jest pyszne!!!
Delikatne, o piankowej konsystencji ...  nie przes艂odzone, aromatyczne ... no i ta czarna porzeczka! 馃挀馃挀馃挀馃挀 Piek艂am to ciasto z brzoskwiniami, i z malinami, ale zar臋czam, 偶e z czarn膮 porzeczk膮 to jest mistrzostwo 艣wiata!!! 馃構 Bo porzeczka nadaje temu ciastu nie tylko kwasowo艣ci, ale i przepysznego aromatu. Polecam gor膮co wszystkim amatorom sernik贸w - pyszna namiastka  sernika, o zmniejszonej kaloryczno艣ci 馃槈
G贸ra ciasta podczas pieczenia niestety zawsze delikatnie mi p臋ka 馃槦, i nie potrafi臋 odkry膰 dlaczego ... jednak ni ma 偶adnego wp艂ywu na smak ciasta ...




Sk艂adniki na kruche ciasto:
  • 170 g margaryny lub mas艂a ( u mnie Kasia)
  • 320 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 偶贸艂tka
Wszystkie sk艂adniki zagnie艣膰. Ciasto zawin膮膰 w foli臋, w艂o偶y膰 do zamra偶arki. 

Owoce: dowolne, u mnie 300 g mro偶onej czarnej porzeczki (z Hortexu)

Sk艂adniki na mas臋 jogurtow膮:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
  • 1/2 aromatu cytrynowego lub sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 budynie waniliowe (ka偶dy o wadze 40 g)
  • 4 bia艂ka

Wykonanie: 


Bia艂ka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczn膮 nam g臋stnie膰 dodajemy po 艂y偶ce jogurt grecki oraz budynie, i sk贸rk臋 cytrynow膮. 
Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na sp贸d 艣cieramy na tarce, na oczkach 2/3 sch艂odzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 10-12 minut. Po tym czasie na podpieczony sp贸d wyk艂adamy nasze owoce. Na owoce wylewamy mas臋 jogurtow膮. Na mas臋 艣cieramy na tarce pozosta艂膮 cz臋艣膰 kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na oko艂o 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie.







4 komentarze:

  1. Na razie nie mam porzeczek, ale kiedy艣 na pewno z nimi spr贸buj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. M贸j sernik w艂a艣nie si臋 piecze , zobaczymy co wyjdzie 馃榾

    OdpowiedzUsu艅
  3. 艢wietny przepis! Ciasto wygl膮da bardzo apetycznie :) Na pewno ch臋tnie skorzystam z przepisy i spr贸buj臋 zrobi膰 takie ciasto sama :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wygl膮da wspaniale spr贸buj臋 upiec,porzeczki zastapie jagodami

    OdpowiedzUsu艅

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF