Szukaj na blogu

czwartek, 7 grudnia 2017

KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ - Z PIEKARNIKA

U mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊 
Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej


Wykonanie:


Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1.15 - 1.20 h. 





16 komentarzy:

  1. super pomysł Heleno. Zapisuję sobie, żeby nie umknął mi z pamięci. Na pewno kiedyś wypróbuję, tyle że u mnie wszystko dla jednej osoby tylko i trudno mi to ogarnąć w dalszym ciągu. Nie umiem robić w tak małych ilościach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Krysiu wyobrażam sobie, że dla 1 osoby gotować trudno :-( Mnie nawet dla 2 trudno utrafić z ilością, a jak już zupę gotuję to gar największy - i potem dokarmiam dziewczyny w pracy :-)) albo jem sama 4 dni.

      Usuń
    2. Proponuję zupę zawekować w słoiki. Za kilka dni jak znalazł ;)

      Usuń
    3. Wekowanie to sposób na przetrwanie. Wszystko można za konserwowac.

      Usuń
  2. Właśnie się robi. Dwie brytwanki mi wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry.Na którym poziomie piekarnika piec ?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy caly czas pod przykryciem dusic?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj robiłam na obiad. Było przepyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie zaczynam robic pozdrawiam pysznie to wyglada

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam , a co robimy z czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście siekamy i posypujemy nim karkówkę :-)

      Usuń
  8. Najpierw trzeba ją podpiec na patelni a później do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF