Nie lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.
 Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna! 
Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ...
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe
 - 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)
 - 3 ziemniaki
 - 1 mała cebula
 - ząbek czosnku
 - jogurt naturalny grecki - do smaku
 - sól,
 - pieprz,
 - cukier,
 - liść laurowy
 - ziele angielskie
 
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz