Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... A jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia 😎
Składniki:
- 1 główka kapusty białej
- 300 g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
- ok 200 g ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula do farszu
- 1 cebula do sosu
- olej
- sól
- pieprz
- koperek
Na sos:
- bulion
- ok 30g masła (najlepiej klarowane jeśli mamy)
- łyżka mąki
- koncentrat pomidorowy
- śmietanka 18%
- cukier – szczypta
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.
Przygotowujemy sos - W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę smażymy, a następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby całe były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez ok. 1.5 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.
Przygotowujemy sos - W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę smażymy, a następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby całe były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez ok. 1.5 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Gołąbki zawsze robi się u mnie na kilka dni, ale i tak je lubię;)
OdpowiedzUsuńtaak.. jak już siedzieć przy gołąbkach w kuchni to... do bólu! :-)))i na jakiś czas spokój
UsuńDziękuję! Znakomity przepis!
OdpowiedzUsuńmiło mi, pozdrawiam :-)
UsuńSos REWELACYJNY!!!!!Polecam ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował. Ja osobiście bardzo lubię sosik pomidorowy :-)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńIle tego bulionu trzeba dać?
to zależy ile chcesz mieć sosu, musi porządnie przykryć gołąbki, przynajmniej ja tak robię, bo lubimy sporo sosu :-) pozdrawiam.
UsuńIle mniej więcej wychodzi golabkow z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń8-10szt, zależy jaka masz kapustę i ile farszu będziesz nakładała na każdy liść.
UsuńDziendobry
OdpowiedzUsuńI wlasnie takiego przepisu szukalem do dziela
Szkoda, że ktoś wykorzystuje Państwa zdjęcia jako swoje: https://www.facebook.com/barnaklinach/photos/a.368749826632798.1073741829.359465637561217/895050340669408/?type=3&theater :(
OdpowiedzUsuń