Szukaj na blogu

piątek, 27 lutego 2015

PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA


Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. 
Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki. 
Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe :))
Ja zawsze zajadam leczo z pieczywem, mąż natomiast woli ... z ryżem.



Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
  • u mnie dodatkowo :
  • 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy
  • 400g  pieczarek



Wykonanie: 


Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i  stawiamy ponownie na ogniu. Kiełbasę kroimy w talarki, przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na  kawałki papryki. Podsmażamy 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym, doprawiamy ostrą papryką w proszku i solą. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 20 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF