Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) 
Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. 
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ...
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ...
Składniki: (na 10 szt.)
- 250 g mąki pszennej
 - 125 ml mleka
 - 50 g roztopionego masła
 - 2 żółtka
 - 1/4 szklanki cukru trzcinowego
 - 12 g świeżych drożdży
 - szczypta soli
 - 100g suszonej żurawiny
 - 50 g skórki pomarańczowej
 
Mleko lekko podgrzewamy.  Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość  i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być.  Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam wszystkie drożdżowe wypieki, więc zapisuję przepis i też kiedyś sobie takie pyszne muffiny upiekę :)
OdpowiedzUsuńBaby babeczki uwielbiam drożdżowe. Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWitam.Ile wychodzi muffin z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam :) O ile dobrze pamiętam ok 10 sztuk.Pozdrawiam
Usuń