Szukaj na blogu

poniedziałek, 11 sierpnia 2025

PYSZNIE WILGOTNA DROŻDZÓWKA Z DODATKIEM TWAROGU.

Ciasto drożdzowe z dodatkiem twarogu to moje ostatnie odkrycie 😍 W smaku - twaróg nie jest wyczuwalny, ale jego dodatek powoduje, że ciasto jest zdecydowanie wilgotniejsze, i może wytrzymać nam znacznie dłużej (nawet 4 dni) nie tracąc na smaku, i nie wysychając. 
Drożdżówkę piekę od kilkunastu lat z jednego "żelaznego" przepisu (na blogu pod nazwą: nocna drożdżówka, która zawsze się udaje"). Nazwa wymowna i mówi wszystko: to ciasto nie może nie wyjść 😊 Korzystam z tego przepisu dlatego, że bardzo ułatwia mi on pracę. Wieczorem przygotowuję w misce wszystkie składniki, a rano mieszam, wykładam na blaszkę, ewentualnie posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika (bez wyrastania)
Gorąco polecam ten sposób, oszczędzamy przy nim czas, bo nie musimy czekać, żeby wyrosły nam najpierw drożdże, a potem samo ciasto. 


Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
  • 200 g poduszonego widelcem twarogu
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy o wadze 16g.
  • 5 szkl mąki
  • skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy
  • dowolne owoce (u mnie morele)
  • u mnie dodatkowo do posypania płatki migdałów i cukier waniliowy 
Kruszonka: z tego przepisu

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Ja, tak jak wspomniałam przygotowuję sobie składniki z misce wieczorem, przykrywam ściereczką i rano następuje ciąg dalszy. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej, wygodniej i dokładniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką. 
Piec ok. 45  min w temperaturze 180 st (do tzw.suchego patyczka).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF