Bardzo smaczna babka, tym razem ciemna 😋 Mięciutka, wilgotna i bardzo długo świeża. O lekko migdałowym aromacie, wzbogacona posiekanymi orzechami (dowolnymi). Gorąco polecam wszytkim miłośnikom słodkości.
Składniki: (wszystkie o temp.pokojowej)
- 2 szkl mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1/2 szkl kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych orzechów
- aromat migdałowy
Na polewę:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. Miękkie masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, jogurt i aromat. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i sodą i mieszamy całość łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.
O tak, Heluniu, ciasta na fermentowanych mlecznych wyrobach są zawsze długo wilgotne i świeże!
OdpowiedzUsuńWitaj Helenko! Babka jak malowanie. Widać że pięknie się upiekła. Ja jutro planuje upiec babkę w trzech smakach i zaniosę do pracy. A potem jeszcze jedną w piątek ale to już na święta. Wszystkiego dobrego 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana 😍 Ja też zazwyczaj piekę i ... wynoszę do pracy. U mnie na święta będzie klasyczna drożdżowa. Moja ulubiona 😀 Spokojnych Świąt! 💕
UsuńJa bardzo lubię piec, ale u mnie w domu tego wszystkiego nie przejedzą i Twoje słowa o tym że do pracy wynosisz mnie zainspirowaly żeby też tak robić 😉
Usuń