Bo kt贸偶 ich nie lubi! 馃槏 No nie da si臋 馃槑馃槄 Bo knoppersy s膮 poprostu pyszne. Dzi艣 zapraszam na domow膮 wersj臋 tych smacznych wafelk贸w 馃憤馃槏
Sk艂adniki na mas臋 czekoladowo-orzechow膮:
- 150 g kremu czekoladowo/ orzechowego
- 1 艂y偶ka ciemnego kakao
- 125 g mi臋kkiego mas艂a
- 100 g orzech贸w laskowych obranych
- Orzechy laskowe drobno siekamy. Mas艂o roztapiamy w rondelku, dodajemy kakao, krem czekoladowo-orzechowy i wszystko dok艂adnie mieszamy do uzyskania g艂adkiej
- masy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy ponownie.
Sk艂adniki na mas臋 mleczn膮:- 125 g mas艂a
- 1/2 szklanka mleka
- 2 艂y偶ki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mas艂o. Podgrzewamy, a偶 produkty si臋
- rozpuszcz膮. Lekko studzimy, po czym wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy. Ja
- miesza艂am 艂y偶k膮 do po艂膮czenia, a nast臋pnie mas臋 zblendowa艂am, 偶eby uzyska膰 g艂adk膮 i kremow膮
- konsystencj臋.
- Dodatkowo:
3 suche du偶e wafle
- Wykonanie:
- Na pierwszy blat wafla wyk艂adamy mas臋 orzechow膮, r贸wno j膮 rozsmarowujemy,
- przykrywamy kolejnym waflem, lekko go dociskamy. Nast臋pnie wyk艂adamy mas臋
- mleczn膮, rozsmarowujemy i k艂adziemy nast臋pny wafel. Ca艂o艣膰 obci膮偶amy desk膮 do
- krojenia (ja dodatkow膮 po艂o偶y艂am na ni膮 dosy膰 ci臋偶ki garnek).Wafle ch艂odzimy w lod贸wce
- oko艂o 2 godzin.
- Sk艂adniki na polew臋:
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 艂y偶ki 艣mietanki 30%
- posiekane orzechy do posypania
- Przygotowanie polewy:
- Czekolad臋 艂amiemy na kawa艂ki, przek艂adamy do rondelka z podgrzan膮 艣mietank膮.
- Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania g艂adkiej polewy.
- Polew臋 mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie
- ch艂odzimy.
Ciastka kroimy na dowolne kawa艂ki strym no偶em.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz