Szukaj na blogu

wtorek, 17 września 2024

MAKARON Z BIAŁĄ KAPUSTA, PIECZARKAMI, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ.


Składniki:

  • 250 g makaronu wstążki ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 1/4 główki białej kapusty
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2-3 laski dowolnej kiełbasy
  • 8 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlać wodę.
  2. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki lub w kostkę. Cebule podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półplasterki kiełbasy. Podsmażyć chwilę, po czym dołożyć pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać paprykami i smażyć do zrumienienia kiełbasy.  Do garnka z ugotowaną kapustą przełożyć całą zawartość patelni i  ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną zieleniną.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF