Szukaj na blogu

piątek, 26 lipca 2024

PULPETY Z MŁODĄ KAPUSTĄ. W POMIDOROWYM SOSIE

 Bo któż z nas nie lubi gotowanych pulpetów, i to jeszcze w sosie pomidorowym 😍 Ja uwielbiam! Zawsze robię ich duży garnek, aby starczyło na 2 dni 😎 Jeden dzień jemy z ziemniakami, a drugi - z makaronem (żeby nie było nudy). Tym razem do moich pulpetów starłam na drobnych oczkach zalegającą w lodówce młodą kapustę. Zwiększyła ona ilość masy, i spowodowała, że pulpeciki wyszły jeszcze delikatniejsze. 


Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z karkóki) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • kawałek startej na oczkach młodej kapusty (u mnie 1/4 główki)

Składniki na sos:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
  • śmietana 18%
  • koperek

Wykonanie: 


Wszystkie składniki na pulpety dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety. 

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy warzywa: seler naciowy, marchewkę, pietruszkę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie warzywa wyciągamy (jeśli lubimy możemy je pokroić i dorzucić do sosu), a do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy/przecier/passatę. Zagotowujemy i zaciągamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do sosu zahartowaną wcześniej śmietanę i posiekany koperek. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF