Śmietanowiec - to taki prosty, delikatny deser, który możemy dowolnie modyfikować, co ja często czynię 😊 A na czym polega owa modyfikacja? Polega na łączeniu masy śmietanowej za każdym razem z innymi dodatkami. Czasami są to tylko pokrojone owoce (polecam te bardziej twarde), czasami bakalie, a czasami tylko kolorowe galaretki. Pomysłów jest tutaj co niemiara 😎 Tym razem do mojego śmietanowca wykorzystałam orzeźwiającą żurawinę, czekoladowe wiórki i 3 różne smaki galaretek.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
- 1 galaretka krystaliczna
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i lekko ściągnięte obie galaretki. Mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy nasze dodatki: pokrojone w kostkę galaretki, żurawinę i wiórki czekoladowe. Mieszamy. Dowolną foremkę/miseczkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Moje dodatki do śmietanowca:
- dowolne galaretki (u mnie 3 kolory), każda rozpuszczona w 250 ml gorącej wody, pozostawione do zastygnięcia. Po ściągnięciu się galaretki kroimy w dowolną kostkę.
- czekoladowe wiórki
- 100 g żurawiny namoczonej w gorącej wodzie i dokładnie odciśniętej
Przyda się na Dzień Babci bo w kuchni remont, a to wnukom zasmakuje. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPowinien smakować, bo dzieci lubią takie kolorowe deserki 😍😊
UsuńZamiast śmietany używam jogurtu greckiego
OdpowiedzUsuńTeż robię wersję z jogurtem, ale ta ze śmietaną bardziej mi smakuje 😉😍
UsuńA ja zamiast śmietany używam sera z wiaderka, mieszam z żelatyną i cukrem, dodaję pokrojone w kostkę galaretki i do foremek. W sezonie na wierzch np. truskawki i zalewam galaretką.
OdpowiedzUsuńOj tak, możliwości jest wiele i zawsze będzie pysznie 😍👍
Usuń