Szukaj na blogu

艣roda, 15 lutego 2023

DONATY Z PIEKARNIKA

Donat/donut/doughnuts - brzmi r贸偶nie, ale oznacza zawsze to samo 馃槑 pysznego p膮czka z dziurk膮. 
Piek艂am ju偶 du偶e donaty dro偶d偶owe, kt贸re wycina艂am kubkiem, piek艂am mini donaty w elektrycznej maszynce, a tym razem upiek艂am je w specjalnej foremce do 艣redniej wielko艣ci donat贸w. Przepis zaczerpn臋艂am ze strony Gotuj z cukiereczkiem. Jest idealny! Donaty s膮 mi臋ciutkie, przepis baaardzo prosty i szybki do wykonania. Dodatkow膮 zalet膮 wypieku donat贸w w takiej formie jest to, 偶e s膮 idealnie r贸wne i zachowuj膮 fajnie kszta艂t. "Ubranko" dla moich donat贸w to tylko jedna w tysi臋cy mo偶liwo艣ci przyozdobienia wypiek贸w. Mo偶emy je zwyczajnie posypa膰 cukrem pudrem, pola膰 kolorow膮 polew膮 czy lukrem no i ozdobi膰 te偶 na wiele sposob贸w. Szczeg贸ln膮 frajd臋 ze zdobienia b臋d膮 mia艂y dzieci 馃槈 My艣l臋, 偶e teraz jak ju偶 dorobi艂am si臋 foremki, b臋d臋 podrzuca艂a Wam r贸zne wersje tych ma艂ych pyszno艣ci 馃槏




Sk艂adniki: na 24 szt donat贸w o 艣rednicy 7 cm.

  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki ma艣lanki
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Wykonanie:


Wszystkie sk艂adniki powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. 
W jednej misce umieszczamy suche produkty czyli: m膮k臋, cukier, s贸l, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: ma艣lank臋, rozpuszczone, letnie mas艂o, roztrzepane jajka i aromat. Zawarto艣膰 ka偶dej z miski mieszamy, a nastepnie dodajemy mokre sk艂adniki do suchych. Mieszamy r贸偶g膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Foremk臋 do pieczenia smarujemy przy u偶yciu p臋czelka odrobin膮 oleju. W ka偶dy otw贸r nak艂adamy ciasta do 2/3 wysoko艣ci. Najlepiej zrobimy to przy u偶yciu worka cukierniczego z odci臋t膮 ko艅c贸wk膮 (ale ma艂a 艂y偶eczka te偶 da rad臋). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na oko艂o 10-12 min do tzw. suchego patyczka.




Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone - dekorujemy. 

U mnie dekoracja z polewy z bia艂ej czekolady:
  • 120 g bia艂ej czekolady
  • 50 g mas艂a
  • 40 ml 艣mietanki 30%
艢mietank臋 rozgrzewamy, dodajemy mas艂o. Kiedy sie rozpu艣ci, dodajemy po艂aman膮 czekolad臋. Mieszamy do rozpuszczenia sk艂adnik贸w. Lekko studzimy. Ka偶dego donata zanurzamy z jednej strony do po艂owy w polewie i posypujemy ozdobami. 









Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF