Szukaj na blogu

wtorek, 27 czerwca 2023

PROSTY CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

Chleb z garnka znają chyba wszyscy 😎 Zrobienie go nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ani super nakładów. Możemy upiec go w garnku (bez plastikowych elementów) lub w jakimkolwiek naczyniu żaroodpornym. Do środka możemy dodać ulubione dodatki: słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę albo tak jak ja prażoną cebulkę. 



Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • dodatkowo: u mnie 3 łyżki suszonej, prażonej cebulki

Wykonanie: 


Do miseczki wlewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy  prażoną cebulkę lub inne dodatki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 - 50 minut. Ciasto powinno widocznie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało ( musi być porządnie nagrzane). Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat stołu i krótko wyrabiamy. Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto  (możemy naciąć je na górze ostrą żyletką)  i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy chleb do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i pieczemy  jeszcze 20 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF