Uwielbiam drożdżówkę, drożdzówki, drożdżowe rogaliki, i właściwie wszystko co na drożdżach 😍 Dla mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika...
A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓
Dziś zapraszam na mięciutkie rogaliki z prażonymi jabłkami w środku (domowe ze słoika). Puszyste, delikatne, nie mocno słodkie, podkręcone cytrynowym lukrem wyszły przepysznie!
Do środka możecie oczywiście dodać co dusza zapragnie: powidła, marmoladę, budyń, nutellę - zawsze wyjdzie pysznie!
Składniki: (na 12 szt)
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- 2 całe jajka
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogali)
- 80 g cukru
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- szczypta soli
- dowolne nadzienie (powidła, jabłka, budyń)
Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtko ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić, aby uzyskać lśniące ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły) lub minimalnie nagrzany piekarnik. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić go na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy łyżeczkę jabłek/powideł śliwkowych/budyniu i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp 180 st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru).
Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.
.jpg)






Zabieram się za te rogaliki. Ciasto znam, nadzienia mam, więc ruszam do kuchni :-) Dam znać, jak wyszły!
OdpowiedzUsuńKochana, mam wielką nadzieję, że będziesz zadowolona :-)))
UsuńZrobiłam, po prostu WYBORNE! Wstawiam na swojego bloga :-)
UsuńFajnie, że jesteś zadowolona!!! Dziękuję :-)))
UsuńRogale prezentują się cudnie!
OdpowiedzUsuńMam na nie plan świąteczny i będą z nadzieniem makowym, zamiast strucli:)
Pozdrawiam!
Dziękuję, bardzo mi miło :-)) U mnie strucli też nie będzie, ale ciacho z makiem na święta musi być! Będzie babka makowa, wilgotna i aromatyczna - taki substytut makowca ;-) Pozdrowionka!
Usuń