Szukaj na blogu

pi─ůtek, 30 wrze┼Ťnia 2022

CIASTO "CZARNY SALCESON" Z WIŚNIAMI

Pyszne i mega proste ciasto, a przepis na nie pochodzi chyba z lat ... 90-tych ­čśÄ
Zawsze si─Ö udaje, wi─Öc poradz─ů sobie z nim tak┼╝e pocz─ůtkuj─ůcy w wypiekach domowych ­čśë Dodatkow─ů zalet─ů jest to, ┼╝e ciasto d┼éugo zachowuje swoj─ů ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç i wilgotno┼Ť─ç. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarn─ů porzeczk─ů (tak┼╝e z kompotu). Dzi┼Ť zapraszam na wersj─Ö z wydrylowanymi wi┼Ťniami ­čśŹ



Sk┼éadniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - je┼Ťli macie mniejsz─ů ciasto wyjdzie wy┼╝sze)

  • 1 szklanka zsiad┼éego mleka lub kefiru
  • 3 ca┼ée jaja
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1 1/2 ┼éy┼╝eczki sody oczyszczonej
  • 3 ┼éy┼╝ki kakao
  • 3 ┼éy┼╝eczki d┼╝emu lub powide┼é
Wszystkie sk┼éadniki po┼é─ůczy─ç, wymiesza─ç dok┼éadnie przy u┼╝yciu ┼éy┼╝ki.

Kruszonka: sk┼éadniki i przepis wykonania TUTAJ

Do tego ciasta robi─Ö j─ů z podw├│jnej ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w.


Dodatkowo:

1 szkl wydrylowanych wi┼Ťni



Wykonanie:


Wszystkie sk┼éadniki na ciasto wymiesza─ç w misce r├│zg─ů lub ┼éy┼╝k─ů. Do masy  doda─ç wyrobion─ů kruszonk─Ö i owoce. Wymiesza─ç ca┼éo┼Ť─ç. Wyla─ç na blach─Ö wy┼éo┼╝on─ů papierem do pieczenia. Wstawi─ç do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.











Brak komentarzy:

Prze┼Ťlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF