Szukaj na blogu

艣roda, 24 sierpnia 2022

SZNEKI. BEZ GLANCU, ZA TO Z MORELAMI

Szneki ... okre艣lenie dla niekt贸rych jak z kosmosu 馃槀 A to dziwne okre艣lenie oznacza nic innego jak ... dro偶d偶贸wki w gwarze Wielkopolskiej. Szneki z glancem - do dzi艣 pami臋tam okre艣lenie, kt贸rego u偶ywa艂a moja Babcia na fajnie skr臋cone, polukrowane dro偶d偶贸wki (glanc-lukier). A, 偶e jestem ju偶 w wieku, kiedy z sentymentem powraca si臋 do przesz艂o艣ci, i do starych, sprawdzonych, rodzinnych przepis贸w postanowi艂am zrobi膰 szneki 馃槏 Poniewa偶 od momentu jak skorzysta艂am z przepisu Krystyny na pyszne dro偶d偶owe jagodzianki zachwycam si臋 tym ciastem, do zrobienia tych pysznych dro偶d偶贸wek skorzysta艂am w艂a艣nie w tego, sprawdzonego przepisu. 
Dro偶d偶贸wki w wersji oryginalnej powinny by膰 bez owoc贸w ... skr臋cone w formie 艣limaka i porz膮dnie polukrowane. U mnie ma艂a modyfikacja - dorzuci艂am kilka pokrojonych moreli, i nie lukrowa艂am ich, bo zwyczajnie nie lubi臋 lukru 馃槈
Mimo ma艂ych zmian szneki wysz艂y ... zar膮biaste! Z czystym sumieniem wi臋c polecam! 




Sk艂adniki: U mnie na 18 szt 艣redniej wielko艣ci sznek贸w

  •  700 g m膮ki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g 艣mietanki krem贸wki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciep艂ego mleka
  •  25 g dro偶d偶y 艣wie偶ych
  •  150 g mi臋kkiego bardzo mas艂a, pokrojonego w ma艂e kosteczki
  •  1 ca艂e jajko + 5 偶贸艂tek
  •  cukier - ile kto lubi, u mnie niewiele wiecej jak p贸艂 szklanki
  •  szczypta soli
  • kilka moreli (lub innych owoc贸w)

Dodatkowo kruszonka - z tego przepisu


Wykonanie:


M膮k臋 przesia膰 do miski, doda膰 s贸l. Wymiesza膰 i zrobi膰 do艂ek w m膮ce. Ciep艂e mleko, 50 g m膮ki, 艂y偶eczk臋 cukru oraz dro偶d偶e, wymiesza膰 razem. Kiedy zacznie wyrasta膰, wla膰 w do艂ek w m膮ce, przysypa膰 m膮k膮 z brzeg贸w i odczeka膰, a偶 dobrze wyro艣nie.  Kiedy zaczyn b臋dzie wyrasta艂, ubi膰 na puch jajko i 偶贸艂tka, razem z cukrem. Doda膰 do m膮ki. Wla膰 r贸wnie偶 艣mietank臋 krem贸wk臋. Wyrabia膰, a偶 ciasto stanie si臋 g艂adkie i jednolite. (Ja robi艂am to przy u偶yciu hak贸w miksera). Wtedy zaczynamy dodawa膰 stopniowo kosteczki mas艂a, ci膮gle przy tym wyrabiaj膮c. Ciasto nie b臋dzie zbyt lu藕ne, ale nie b臋dzie si臋 te偶 klei膰. Wyrobione - odstawi膰 do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰. U mnie trwa艂o to oko艂o 1h. Wyro艣ni臋te wyj膮膰 na blat i lekko wyrobi膰, a nast臋pnie podzieli膰 na ma艂e kawa艂ki (ok. 70 g ka偶dy). Z ka偶dego kawa艂ka uformowa膰 kulk臋. Z ka偶dej kulki ciasta formowa膰 wa艂eczek, i sk臋ci膰 go z obu stron. Z wa艂eczka formujemy 艣limaka. Na nim uk艂adamy owoce i posypujemy kruszonk膮. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na 10-15 min. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy oko艂o 18-20 minut, do zez艂ocenia. 





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF