Składniki: (na 18 szt)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szkl oleju
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- borówki
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka borówek, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz