Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Mimo użytej w przepisie śmietany kremówki jest lekkie, delikatne, i nie przesłodzone. Możemy zrobić je w prostokątnej foremce lub np w tortownicy.
Składniki na warstwę śmietanową: (u mnie blaszka 24cm x 24 cm)
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml wody
dodatkowo: herbatniki ciemne lub jasne ( na moją blaszkę uzyłam 15 sztuk)
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wlewając wolnym strumieniem zimną galaretkę, najlepiej już odrobinę stężoną, i mieszamy całość rózgą lub moment mikserem, tylko do połączenia się śmietanki z galaretką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki, na nie wylewamy śmietanową masę. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby masa zastygła, a w tym czasie przygotowujemy:
Warstwę wiśniową:
- 700 ml wiśni z kompotu+sok (u mnie 2 słoiki drylowanych wiśni po 700ml każdy)
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 łyżki cukru
Wiśnie odcedzamy z soku. Soku powinniśmy mieć około 800 ml, jesli więc mamy mniej uzupełniamy go wodą. Przelewamy go do garnuszka, podgrzewamy dość mocno, i wsypujemy do niego 2 galaretki wiśniowe. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczynają lekko tężeć dodajemy do nich wiśnie. Lekko stężałą galaretkę z wiśniami przekładamy na śmietanową warstwę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz