Szukaj na blogu

艣roda, 2 wrze艣nia 2020

KOTLETY MIELONE W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

Kotlety mielone 馃挀 to chyba mi艂o艣膰 wi臋kszo艣ci z nas ... Sma偶one, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizeri膮 czy og贸rkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywo艂uj膮 w pami臋ci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi...
Chyba ka偶da pani domu ma sw贸j 偶elazny przepis na najlepsze pod s艂o艅cem mielone  馃槉  Moim zdaniem tajemnic膮 pysznych mielonych jest przede wszystkim dobre mi臋so (nigdy nie robi臋 ich z gotowego mielonego mi臋sa) z odrobin膮 t艂uszczu, kt贸ry podkr臋ci smak mielonych. Wg mnie niezawodna jest tu 艂opatka albo kark贸wka. Bardzo wa偶nym czynnikiem jest te偶 czas wyrabiania mi臋sa. Minimum 7-8 minut. Musi ono by膰 g艂adkie i napowietrzone. Je艣li chodzi o przyprawy, to kr贸luje u mnie klasyka: s贸l, pieprz i majeranek. No i cebulka przesma偶ona wcze艣niej na z艂oty kolor najlepiej na klarowanym ma艣le. 
No ... pewnie niczego odkrywczego tu nie napisa艂am 馃槀  
Ale mo偶e moje skromne uwagi pozwol膮 jakiej艣 pocz膮tkuj膮cej pani domu zrobi膰 po raz pierwszy przepyszne mielone kotlety?



Sk艂adniki na mielone:
  • ok 600 g mi臋sa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 namoczona wcze艣niej kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • majeranek
  • s贸l
  • pieprz
  • smalec do sma偶enia
  • mas艂o klarowane do podsma偶enia cebuli
Wykonanie: 

Cebul臋 kroimy drobno, przesma偶amy wraz z czosnkiem na klarowanym ma艣le na z艂oty kolor. Mi臋so kroimy na mniejsze kawa艂ki, mielimy. Do masy mi臋snej dodajemy jajka, odci艣ni臋t膮 kajzerk臋, 3-4 艂y偶ki zimnej wody, przesma偶on膮 cebulk臋 i przyprawy. Wszystko dok艂adnie wyrabiamy d艂o艅mi, a偶 mi臋so wch艂onie wod臋 i nie b臋dzie klei艂o si臋 do r膮k. Wtedy formujemy okr膮g艂e kotlety, panierujemy ka偶dy w bu艂ce tartej i sma偶ymy z obu stron na rozgrzanym smalcu.

Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • puszka pomidor贸w w sosie w艂asnym
  • 1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
  • s贸l
  • pieprz
  • papryka s艂odka i ostra
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • 艣mietana 18%
  • natka pietruszki 
  • olej do sma偶enia
  • ew. szczypta cukru

Na  patelni po sma偶eniu mielonych podsma偶amy pokrojon膮 cebul臋, czosnek i pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋 papryk臋. Sma偶ymy ca艂o艣膰 chwil臋 mieszaj膮c. Nast臋pnie wlewamy pomidory, dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, koncentrat oraz przyprawy: s贸l, pieprz, obie papryki. Dusimy wszystko oko艂o 20 minut. Nast臋pnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy 艣mietan臋, doprawiamy do smaku. Do sosu wk艂adamy usma偶one wcze艣niej mielone.







Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF