Szukaj na blogu

poniedziałek, 29 czerwca 2020

MAŚLANA OGÓRKOWA. BEZ ZABIELANIA

Delikatna, lekko kwaskowa i mocno maślana. Chyba najlepsza ze wszystkich, które dotąd gotowałam. A wszystko to, dzięki dobrej jakości ogórkom kiszonym przesmażonym na klarowanym maśle. To właśnie proces smażenia wydobywa z warzyw wszystkie walory smakowe i zapachowe. Taka zupa nabiera wtedy zdecydowanie bogatszego smaku 😉


Składniki:
 4-5 drobiowych skrzydełek
 2 marchewki
 1 pietruszka
 kawałek selera
 kawałek pora
 4 średniej wielkości ziemniaki
 6-7 ogórków kiszonych
 2-3 ząbki  czosnku liść laurowy
 ziele angielskie
 sól
 masło klarowane
 posiekany koperek



Wykonanie:

Ogórki kiszone kroimy dowolnie lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy,  razem z posiekanym czosnkiem  na klarowanym maśle (około 10 minut).

Do garnka z wodą wkładamy kilka skrzydełek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz obrane i pokrojone warzywa. 

Gotujemy przez 15 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodajemy uduszone na maśle ogórki. Gotujemy całość chwilę, doprawiamy do smaku, a na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

 




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF