- Takie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu s膮 rewelacyjne! 馃槏 W艂a艣nie ten sk艂adnik nadaje ciastkom niesamowitej krucho艣ci, dlatego nie zamieniajcie go na mas艂o, ani bro艅 Bo偶e na margaryn臋 馃槈, bo efekt b臋dzie ju偶 nie ten sam.
- Je艣li pominiecie kakao (nie ka偶dy lubi) ciasteczka wyjd膮 r贸wnie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze.
Sk艂adniki:
- 0.5 kg m膮ki
- 150 g mas艂a o temp. pokojowej
- 100 g smalcu o temp. pokojowej
- 2 偶贸艂tka
- 1 ca艂e jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 艂y偶ki g臋stej 艣mietany
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 2 p艂askie 艂y偶ki kakao
Wykonanie:
Mas艂o i smalec kroimy na mniejsze kawa艂ki. Mieszamy z m膮k膮, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, 偶贸艂tkami, sk贸rk膮 cytrynow膮 i 艣mietan膮. Wyrabiamy dok艂adnie do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Kiedy wszystkie sk艂adniki po艂膮cza si臋, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwil臋, nie za d艂ugo, tyle, aby uzyska膰 marmurkow膮 jasno-ciemn膮 struktur臋. Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lod贸wce na 2-3 godziny. Oczywi艣cie mo偶na na d艂u偶ej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuj臋 wieczorem, a formuj臋 i piek臋 ciastka nast臋pnego dnia. Z gotowego ciasta wycinamy dowolne kszta艂ty foremkami lub przy wykorzystaniu maszynki do mi臋sa i nak艂adek wyciskamy ciastka. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i pieczemy oko艂o 13-15 minut.
Interesuj膮ce te ciasteczka na smalcu ;)
OdpowiedzUsu艅