Szukaj na blogu

sobota, 9 maja 2020

BARSZCZ CZERWONY "CHŁOPSKI" NA ŻEBERKACH

Dlaczego "chłopski"? 😃 Bo bardzo gęsty, aromatyczny, rozgrzewający ... Ugotowany na porządnych, mięsnych żeberkach, z dużą ilością warzyw i zaciągnięty odrobiną śmietany. Taka pożywna zupa, wspaniale zastąpi nam 2-daniowy obiad.
Barszcz czerwony gości u mnie na stole bardzo często. I tak w zależności od poru roku gotuję wiosenną botwinkę, albo letni lekki  barszcz z makaronem, a kiedy robi się chłodniej na salony wjeżdża barszcz ukraiński i wszystkie inne bardziej syte odmiany tej pysznej zupy. Pysznej i zdrowej, bo przecież buraki to skarbnica wszelakich witamin!
Tak więc jedzmy buraki przez cały rok 😍




Składniki:
  • pasek mięsnych wędzonych żeberek
  • 2 wiejskie wędzone kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora 
  • 4-5 buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • koperek
  • śmietana 18%
  • odrobina oleju po podsmażenia kiełbasy
  • zakwas buraczany - do doprawienia
Dodatkowo:
  • kilka małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:


Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć żeberka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i  trochę soli. Zagotować, jeżeli na powierzchni zbiorą się szumowiny, zebrać je. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodać pokrojone dowolnie (kostka, paski) warzywa. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. 
Kiełbasę pokroić w paski, przesmażyć na odrobinie oleju, aż się zrumieni. Dorzucić do gotującej się zupy. Na koniec dodać roztarty w dłoniach majeranek. 
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem lub (tak jak ja) zakwasem buraczanym i zabielić niewielką ilością śmietany. 
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ugotowanymi w całości małymi ziemniaczkami. Całość posypać koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF