Szukaj na blogu

piątek, 11 października 2019

SMORODINÓWKA

Ta pyszna nalewka z owoców czarnej porzeczki pochodzi z Kresów Wschodnich.
To właśnie tam czarna porzeczka nazywana była smorodiną.
Z  domową nalewką jest tak, że przepis na jej wykonanie jak i proporcje każdy ma dopasowane do własnego smaku i upodobań.  Ja zmieszałam (jak w większości nalewek, które robię) wódkę 40% ze spirytusem.
Smorodinówka jest bardzo aromatyczną nalewką. Czujemy w niej wyraźnie owoce czarnej porzeczki, które ... nota bene uwielbiam 😍




Składniki:

  • 750 ml wódki czystej 40%
  • 200 ml spirytusu
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 350g cukru
  • laska wanilii


Wykonanie: 



Owoce myjemy  i oczyszczamy z ogonków i szypułek. Zalewamy je spirytusem i wódką (w dowolnej proporcji) i odstawiamy na 3-5 tygodni. Po tym czasie zlewamy  nalew (czyli sok+alkohol), a owoce zasypujemy cukrem. Dla większego aromatu możemy dodać też laskę wanilii.  Co kilka dni potrząsamy słojem. Po uzyskaniu syropu (po 3-4 tygodniach, kiedy cukier całkowicie się rozpuści) zlewamy syrop i mieszamy go z nalewem. Następnie filtrujemy nalewkę (ja korzystam w filtrów do kawy - żmudne, ale skuteczne) rozlewamy do butelek i odkładamy do leżakowania na co najmniej kilka miesięcy. 







2 komentarze:

  1. Czy mozna zrobic z mrozonej czarnej porzeczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście można. W ub. roku robiłam nalewkę właśnie z mrożonych :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF