Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu.
Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski!
Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca, popękana struktura - i do tego mięciutki, płynny, intensywnie czekoladowy środek (przypominający brownie) 💗💖
Istny rarytas dla miłośników czekolady i piernikowych smaków 😊
Składniki:
- 230 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta soli
- aromat waniliowy
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka oraz przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy resztę składników czyli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc).
Następnego dnia wyciągamy masę z lodówki i za pomocą łyżeczki formujemy kuleczki (nie spłaszczamy ich) wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i od razu (aby ciasto nie ociepliło się) pieczemy ok. 10-11 minut w temp. 180st.
wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńNapewno upieke na swieta.Zbieram na razie przepisy zeby rozplanowac kiedy co upiec.Dziekuje za przepis.Maria
OdpowiedzUsuńPolecam Mario, bo są pyszne! :-)))Pozdrawiam.
Usuńbardzo podobają mi się te ciasteczka, niby takie nieeleganckie, ale wyglądają na bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzasem właśnie w prostocie ... siła :-) Pozdrawiam.
UsuńCzy mozna juz je upiec na swieta,czy to stanoczo za wczesnie.Wygladaja cudnie I pewnie smakuja tak jak wygladaja.Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńElu - zdecydowanie za wcześnie :-( Czytałam, że wytrzymują w pojemniczku do 2 tygodni,ja max. przechowywałam je 1 tydzień :-) Pozdrawiam.
UsuńDziekuje za odpowiedz,pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! Chciałam zapytać ile ciasteczek wychodzi z podanej porcji? Jola
OdpowiedzUsuńJolu przykro mi, ale nie policzyłam :-( Wyszły mi 2 blaszki. Pozdrawiam.
UsuńWitaj Helenko. Ja tych ciasteczek nie znam, nigdy ich nie piekłam. Na podstawie przepisu domyślam się, że muszą być przepyszne. Przepis ściągnęłam do upieczenia, pytanie tylko kiedy...he, he. Pozdrawiam Helenko :)
OdpowiedzUsuńDziś upieklam. Spróbowałam są pyszne.polecam
OdpowiedzUsuńSą pyszne!! Muszę ukryć je przed mężem, bo nie doczekają świąt:).A jaki zapach w mieszkaniu! Dziękuję za przepis.Renata
OdpowiedzUsuńAleż to cudne i smaczne i bardzo łatwy przepis. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńKate, przepis bardzo łatwy :-)) Ja generalnie nie lubie komplikować sobie życia ... wymyślnymi przepisami, skoro można tworzyć pyszne i proste potrawy :-))))
UsuńPani Helenko, ciasteczka są świetne, wolimy je zamiast pierniczkow. Piekłam je ciut dłużej dlatego wyszly bez płynnego środka i tak je właśnie lubimy. Smakują jak najlepsze pierniczki, a ten wygląd oczarowuje. Dziękuję za przepis, jutro upiekę je ponownie i zamrożę na święta. Pozdrawiam, Hanna
OdpowiedzUsuńCieszę się Haniu, że smakują :-))) Powiem szczerze, że ja też wolę je od tych tradycyjnych pierniczków :-) Pozdrawiam!
UsuńCzy można by zamienić czekolade ciemnym cacao?
OdpowiedzUsuńNiestety nie umiem powiedzieć jaki będzie efekt, bo zawsze piekłam z czekoladą :-(
UsuńPozwolisz, że skorzystam z przepisu, podając źródło? Bardzo mi odpowiada skład. Upiekę je synowi na Wigilię klasową.
OdpowiedzUsuńOczywiście Patrycjo! Będzie mi bardzo przyjemnie 🤩
UsuńWłaśnie upiekłam, są przepyszne, dziękuję za inspirację 😋
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie 😍 Cieszę się, że smakowały.
UsuńIle przed świętami można upiec ciacha i jak je przechowywać:)?
OdpowiedzUsuńWitam. U mnie przetrwały 4 dni z stanie nie zmienionym 😀 Nigdy nie wytrzymały dłużej...
Usuń