Myślę, że tym daniem przekonam do szpinaku wszystkich, którzy za nim nie przepadają 😉 Bo sos szpinakowy z dodatkiem kremowej śmietanki i kawałkami chudego kurczaka to istna uczta dla podniebienia! 💚
Nawet mój Mąż, który za szpinakiem nie przepada ...
dokładał sobie kilka razy.
Bo to jest na prawdę dooobre! 👌
Składniki:
- 1 op. mrożonego szpinaku (400g)
- 1 pierś z kurczak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- sól
- pieprz ziołowy
- klarowane masło
Dodatkowo:
ugotowany makaron
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy, aż mięso będzie miękkie. W osobnym naczyniu rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, aby nasz sos dokładnie go oblepił.
Coś dla mnie. Ja zamiast śmietany używam serka mascarpone, ale muszę i takiej wersji spróbować.
OdpowiedzUsuń