Szukaj na blogu

środa, 5 kwietnia 2017

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Lekko słodki, delikatny ...  prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! 

     



Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cm x 21cm)
Masa serowa:
dodatkowo:

Wykonanie: 


Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.







3 komentarze:

  1. Musi być pyszne. Koniecznie spróbuję w tym tygodniu choć serniki mi jakoś nigdy nie wychodzą. Pozdrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł Helenko. Na pewno się skuszę na niego, ale to już po świętach. Nie chcę już zmieniać zaplanowanych ciast. Serdecznie pozdrawiam i trzymaj się mocno przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF