Szukaj na blogu

środa, 2 marca 2016

CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM

Pyszny i  wilgotny. 
Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka. 
Zrównoważony i delikatny smak. 
Zasmakował mi od pierwszej kromki 👍
Przepis z książki "Pieczenie chleba".



Składniki na zaczyn:
  • 130 g mąki orkiszowej typ 650
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych)
Zaczyn przygotowujemy sobie poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny).


Składniki na ciasto chlebowe: (na  keksówkę 31cmx11cm)
  • 500 g mąki orkiszowej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych)
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • wyrośnięty zaczyn

Wykonanie: 


W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką). Wyrobione, wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce.







4 komentarze:

  1. witam serdecznie,
    chciałam dopytać odnośnie drozdzy, piszesz "instant" (suszone). proszę mnie poprawić, jeśli się mylę ale instant dodaje się od razu do mąki, a z suszonych lub świeżych robi się zaczyn. a ile należy w tym przepisie uzyć świezych drozdzy? bardzo chciałabym upiec taki chlebek. pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elu. Z drożdży instant jak najbardziej można przygotować rozczyn.Jest to tzw. poolish zaczyn, który wyrasta b.długo (8-12h), a wypieki z jego udziałem są dłużej świeże :) Ja upiekłam ten chleb ściśle wg książkowej receptury i wyszedł pyszny. Polecam!

      Usuń
  2. Piszesz mąka orkiszowa -jaki typ to ważne 630 ,1050 ,czy 2000 / Proszę o odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF