Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... 
Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) 
Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! 
Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, 
a wszelakie risotta w szczególności :)
Składniki:
- 300g fileta z piersi kurczaka
 - 200g ryżu arborio
 - 1 por
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 czerwonej papryki
 - mała puszka kukurydzy (200g)
 - puszka pomidorów w sosie własnym
 - bulion
 - słodka papryka
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, pokrojoną w kosteczkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut). Na koniec przekładamy do ryżu wcześniej usmażone mięso oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :-)) pozdrawiam również
UsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNic wyszukanego, a na prawdę było bardzo smaczne :-)
Usuńładnie podane
OdpowiedzUsuńRewelacja!! <3
OdpowiedzUsuń