Prosta, szybka, mocno cytrynowa i bardzo smaczna 馃槏
Puszysta, chocia偶 do艣膰 艣cis艂a. Zawsze si臋 udaje, a do jej przygotowania nie potrzebujemy ani zbyt du偶o czasu, ani wielu wyszukanych sk艂adnik贸w.
Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje ca艂y rok.
Jako amatorka wszelakich babek - polecam gor膮co!
- 2 szkl m膮ki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 220 g mas艂a
- sok wyci艣ni臋ty z 1 cytryny
- sk贸rka otarta z 2 sparzonych cytryn
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mas艂o rozpu艣ci膰, doprowadzi膰 do wrzenia (uwa偶a膰, 偶eby si臋 nie przypali艂o). Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋, doda膰 do nich gor膮ce mas艂o. Odstawi膰 na 2-3 minuty. Nast臋pnie ubi膰 mikserem do po艂膮czenia si臋 obu sk艂adnik贸w. Doda膰 cukier puder, 偶贸艂tka, sok wyci艣ni臋ty z 1 cytryny, sk贸rk臋 otart膮 ze sparzonych wcze艣niej cytryn, przesian膮 m膮k臋 wraz z proszkiem do pieczenia. Ubija膰 chwil臋 do po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w. Przygotowane ciasto wla膰 do formy wysmarowanej mas艂em i posypanej odrobin膮 m膮ki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrowa膰 lub posypa膰 cukrem pudrem.
Uwielbiam babk臋 cytrynow膮!
OdpowiedzUsu艅Podoba mi si臋 ten przepis. Z przyjemno艣ci膮 wypr贸buj臋.
OdpowiedzUsu艅