Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe.
Do tego dojrzałe czereśnie 🍒
Idealny duet.
Idealny duet.
Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem)
- 200 g miękkiego masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 całe jajka
- 100 g czekolady deserowej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok 400 g wydrylowanych czereśni
Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
A ja dziś właśnie tak bardzo potrzebuję czekolady!;)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMówisz i ... masz :))
UsuńWitam Karolino, myślę, że ze śliwkami też będzie smaczne :-) Koniecznie daj znać jak wyszło ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń