Szukaj na blogu

niedziela, 20 września 2015

FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI

Każdy sezon kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Jednak nabycie kurek w UK nie jest takie proste.
Na szczęście każdego roku, mam możliwość kupić u siebie w sklepie piękne okazy tych pysznych grzybów.
 Tak do końca jednak nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców z PL, że sezon kurkowy zakończony. Czasami grzyby dostarczane są tylko jeden raz, czasami przywożone są przez 3-4 tygodnie ...
Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową, no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. 
Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć, 
że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :))



Składniki na sos:

  • duża garść kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 100-150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej miski i zalewam dużą ilością osolonego wrzątku. Zostawiam w wodzie na 10 minut, a po tym czasie wyławiam czyste łyżką cedzakową, a cały brud i osad zostaje na dnie miski. 
Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz kurki (większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem.
Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente.





4 komentarze:

  1. Kocham kurki i czekam na nie z utęsknieniem. W tym roku tylko raz udało mi się kupić przy drodze, gdy wracaliśmy w lipcu z Torunia. Potem zaczęły się upały i susza i po grzybach. Ale jest ciepło, popadało, więc jest szansa, że coś jeszcze w tym roku będzie... Uwielbiam makaron z kurkami... wzięłabym widelec i wyjadła Ci wszystko z tego talerza... tylko co by na zdjęciu zostało? Ech, gdyby tak się dało ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham kurki, i czasem zastanawiam się czy dla ich niepowtarzalnego smaku, czy też dlatego ... że jest ich w naszej kuchni jednak bardzo mało, i nigdy nie mamy możliwości najeść i nagotować się do syta :))

      Usuń
  2. Czekam na kurki z Kanady ale jeszcze się nie pojawily w sklepach.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy kanadyjskie kurki smakują identycznie jak nasze polskie? :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF