Buraczany (albo buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych burak贸w, mleka kokosowego i zio艂owych grzanek zachwyci艂 nasze podniebienia 馃構
Nooo ... dobrze - zachwyci艂 moje podniebienie, a m膮偶 zjad艂 bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem 馃槈
Sk艂adniki:
- 6 艣rednich burak贸w
- 2 z膮bki czosnku
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 3 l bulionu drobiowego
- 2 艂y偶ki soku z cytryny
- s贸l
- pieprz
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- majeranek
- szczypta cukru
- posiekany koperek
Piekarnik rozgrza膰 do 200 stopni. Buraki wyszorowa膰, nie obiera膰 i zawin膮膰 w foli臋 aluminiow膮. Piec przez 45 - 50 minut. Upieczone buraki rozwin膮膰 z folii, przestudzi膰. Zetrze膰 na tarce na oczkach. Bulion zagotowa膰. Doda膰 li艣膰 laurowy, ziele angielskie, czosnek, s贸l, pieprz oraz starte buraki. Gotowa膰 ca艂o艣膰 ok. 20 min. Po tym czasie zup臋 zmiksowa膰 na g艂adki krem. Doda膰 mleczko kokosowe. Doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec doda膰 roztarty majeranek. Posypa膰 koperkiem. Poda艂am ka偶d膮 porcj臋 z 艂y偶k膮 burak贸w startych i przesma偶onych na ma艣le z dodatkiem musztardy meksyka艅skiej oraz z zio艂owymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz