Szukaj na blogu

środa, 13 grudnia 2023

KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM

Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎 
Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych.



Składniki (na ok. 40 szt):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo - masa makowa 

Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy. 

Wykonanie: 


Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc. Następnie, po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście wykładamy warstwę masy makowej. Zwijamy ściśle formując roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu odwijamy folię, a makową roladę kroimy na plasterki około 0.5 cm każdy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 18-20 minut. Ciasteczka powinny zostać raczej jasne, a nie mocno przyrumienione.






6 komentarzy:

  1. Helenko, fantastyczne ciasteczka. Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco Aniu 👍 Są bardzo smaczne 🤩

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie . Świetny sposób na pozostałą masę makową . Dziękuję za przepis i życzę wesołych spokojnych świąt .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i wzajemnie spokojnych świat!

      Usuń
  3. Upiekłam. Do gotowej masy dodałam rodzynek. Zapach pieczonych ciasteczek przecudny. Ciasto wyszło mi dość rzadkie, chyba dodałam za dużo śmietany i dlatego po zwinięciu - rulon trzymałam dłużej w lodówce by go można było pokroić. Po upieczeniu ciasteczka bardzo dobre. Długo zachowują świeżość. Będą powtórki. Dziękuję za przepis.
    Wesołych Świąt.!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wesołych Świat dla Ciebie również 😍 Cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF