Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 października 2014

DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne. 
Wspaniale komponuje się z wiśniami 🍒, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Polecam wszystkim amatorów "bezkremowych" słodkości 😉



Składniki: (u mnie tortownica 22cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szkl. mąki
  • łyżka kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • dowolne owoce


Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF