Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ...
takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na
Składniki (na około 12 -13 sztuk):
- 500g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 op. cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 120 g mąki pszennej
- 4 czubate łyżki cukru
- 60 g miękkiego masła
Ponadto:
dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.
normalnie, aż język ucieka człowiekowi patrząc na te drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, ja nigdy nie maluję drożdżowego jajkiem. Po upieczeniu taka skorupka się robi. Zawsze smaruję mlekiem skondensowanym. Skórka jest błyszcząca a miękka.
a widzisz ... człowiek uczy się całe życie :)) Nie znam "wybiegu" z mlekiem skondensowanym, dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
Usuń