Szukaj na blogu

czwartek, 5 września 2013

SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i  właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
 Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...


Składniki:

  • 1/2kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • masło sklarowane



Wykonanie:

Schab kroimy w cm plastry. Tłuczniem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF