Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie ni偶 klasycznie panierowany kotlet schabowy ? No ... mo偶e jeszcze bigos 馃構 I ros贸艂 馃槀 Schabowego serwuje si臋 chyba w ka偶dym domu, i w艂a艣ciwie to nie ma 偶adnej filozofii w jego przyrz膮dzaniu.
Ja zamieszcz臋 m贸j przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...
- 1/2 kg schabu bez ko艣ci
- 3 jajka
- 3 艂y偶ki m膮ki
- bu艂ka tarta
- s贸l
- pieprz
- mas艂o sklarowane
Schab kroimy w 1 cm plastry. T艂uczkiem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z ka偶dej strony. Panierujemy: w m膮ce, rozk艂贸conym jajku (jajko te偶 delikatnie sol臋) i bu艂ce tartej, delikatnie przyciskaj膮c, aby bu艂ka dok艂adnie oblepi艂a plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy do艣膰 mocno sklarowane mas艂o. Sma偶ymy z ka偶dej strony do zrumienienia bu艂ki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysma偶y艂y si臋 tak偶e w 艣rodku.
Je艣li mamy akurat w nadmiarze jajek, mo偶emy pokusi膰 si臋 i podw贸jnie opanierowa膰 kotlet. B臋dzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety troch臋 bardziej kaloryczny.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz