Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ... 
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... 
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
 Polecam gorąco! 😍
Składniki:
- 6 plastrów schabu
 - 1 duża cebula
 - 10 dkg pieczarek
 - 1 czerwona papryka
 - ząbek czosnku
 - mąka do obtoczenia
 
Na sos:
- puszka pomidorów w sosie własnym
 - szklanka bulionu warzywnego
 - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka
 - natka pietruszki
 
Wykonanie:
Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i  drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po chwili dorzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy całość 5 minut. 
Sos: bulion mieszamy ze zblendowanymi pomidorami i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.  Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy  obficie natką pietruszki. Smacznego!
Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.
Takiego jeszcze nie jadłam, musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza z tym pomidorowo-paprykowym sosikiem jest bardzo smaczny :)
UsuńMam pytanie...
OdpowiedzUsuńPodczas robienia sosu zalewamy schab z reszta skladnikow i dusimy, czy dusimy sam sos? :)
Dokładnie tak :)) Dusimy schab z resztą składników :) Pozdrawiam.
Usuń