Szukaj na blogu

piątek, 2 sierpnia 2013

CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Jaskinia Smaku TUTAJ. Wyglądało bardzo apetycznie, więc korzystając z jednodniowego ochłodzenia postanowiłam odważyć się włączając piekarnik :-) i upiec ciacho.
Polecam bo ciasto wyszło bardzo smaczne. 
Na pewno jednak następnym razem trochę zmienię proporcje, zwiększając budyniową warstwę, gdyż wg mnie jest ona za cienka w stosunku do warstwy ciasta, która wyrosła imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany.
Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.
Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!



Kruche ciasto: 
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)
  • 250 gram margaryny
  • 4 jajka (3 żółtka + 1 całe)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyżki śmietany 

Masa wiśniowa:

  • Słoik wiśni drylowanych (800g)
  • 2 budynie śmietankowe na 500ml mleka, ugotowane w 3/4l płynu.
Piana z białek:
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
  • 200 gram kokosu
  • 100 gram masła
  • 2 garście cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki cukru)



Wykonanie:

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy  ciasto. 
Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z cukrem - nie słodzimy.
Odcedzone wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z białek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. 
Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki do kruszonki rozdrabniamy palcami, aż do połączenia. 
Po upływie 45 minut wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zrumieni.




6 komentarzy:

  1. Ciasto wspaniale,fajna kruszonka,milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. takie... niepozorne, a wyszło bardzo smaczne :-) pozdrawiam

      Usuń
  3. połączenie przepyszne, będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz koniecznie daj znać co sądzisz :)) pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF