Karkówka z kapustą do klasyka polskiego obiadu.
Duet idealny ❤
Polecam!
- 1kg karkówki
- przyprawa do karkówki
- 2 cebule
- 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty
- olej
- majeranek
- pieprz
- musztarda
Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Obsypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, pieprzem. Smarujemy każdy plaster odrobiną musztardy. Odstawiamy do lodówki na 2h. Po wyjęciu - podsmażamy na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na oleju po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili porzucamy poszatkowana kapustę kiszoną. Podlewamy wodą, lekko całość solimy, mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i podsmażoną kapustę z cebulą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1h.
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.
Ja dzisiaj serwuję tylko dodałam jeszcze boczuś świeży bo my z kaloriami na bakier :-)
OdpowiedzUsuńno... ja tez tak przesadnie nie liczę (chociaż powinnam)... czasami po prostu trzeba dodać boczuś czy kremóweczkę...bo nie wszystko można zastąpić jogurtem!:)
Usuń