Szukaj na blogu

niedziela, 10 marca 2013

KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Składniki:

  • 7-8 parówek lub 2-3 kiełbasy
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 
  • koncentrat pomidorowy/passata pomidorowa
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka, 


Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, parówki lub kiełbasę kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, koncentrat/przecier lub passatę wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut, po czym dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy do smaku przyprawami wg uznania.
Serwujemy, najlepiej ze świeżym chlebem.

Szybciutka i tania przekąska na kolację lub jak kto woli danie obiadowe. Ze względu na przewagę kiełbasy nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku 😋




2 komentarze:

  1. Bardzo dobra potrawka, zarówno mąż jak i dzieci zjadali ze smakiem kolejnym razem zrobię z podwójnej ilości składników :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem to co proste i łatwe jest też bardzo smaczne. Bo kto powiedział, że jedzenie musi być "wymyślne" prawda? Pozdrawiam :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF