Szukaj na blogu

środa, 25 czerwca 2014

SEROWY KRUSZAWIEC

Ciasto podobne trochę smakiem i wyglądem do popularnego kruszawca (zwanego też pleśniak, skubaniec)  różniące się od niego jedynie warstwą serową. 
Bardzo smaczny przekładaniec.
 Nie mocno słodkie z orzeźwiającą warstwą dżemu z czarnej porzeczki. 
Długo zachowuje świeżość i najsmaczniejsze jest właściwie na drugi dzień. Zdjęcia nie oddają do końca prawdziwie pysznego smaku, bo kroiłam ciasto ...  oczywiście jeszcze ciepłe :-( 
W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta .... 



Na ciasto: (blacha o wym. 21cmx31cm)

  • 3 szklanki mąki
  • 1k. Kasi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 płaskie łyżki kakao
Na masę serową:
  • 1/2 kg sera
  • 4 jajka
  • 1/2 KASI
  • 1/2 szklanki cukru

Na masę różową:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy bez cukru



Wykonanie: 



Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki.
Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową.
Białka na masę serową ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier oraz kisiel.
Formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wyklejamy białym ciastem (można je rozwałkować i na wałku przenieść na blaszkę). Ciasto smarujemy dżemem, na dżem ścieramy na tarce połowę ciemnego ciasta. Na to warstwa serowa, na ser - różowa piana z ubitych białek i całość kończy ciemne ciasto starte na tarce.
Pieczemy w 180st ok 60 minut (do suchego patyczka)







19 komentarzy:

  1. Nie wpadłam nigdy na to, żeby w ten sposób kombinować z pleśniakiem, bo tak tego typu ciasto nazywa się u mnie. Bardzo zachęcająco wygląda i daje duże możliwości eksperymentowania z dodatkami. Fajny przepis i pięknie wygląda twoje ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kombinacji jak zawsze jest wiele, tak więc co tylko nasze kubki smakowe lubią - możemy tu wrzucić. Ja następnym razem zamiast dżemu z czarnej porzeczki pokuszę się o owoce czarnej porzeczki :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, tak czy inaczej prezentuje się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje sie wyśmienicie, porywam kawałek do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest smaczne i pięknie wygląda.Upiekłam udało się,spróbowałam i wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę, że bardzo, że smakowało :)

      Usuń
  6. mmmm... wygląda pysznie, zapisuję do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj koniecznie :-) pozdrawiam:))

      Usuń
  7. Ciasto jest pycha. Zamiast dżemu wyłożyłam białe śliwki, tylko wcześniej chwilkę podpiekłam spód. Wyszło super. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) wersja ze śliwkami - do zapamiętania :))

      Usuń
  8. Zrobiłam, jest pyszne, żałuję tylko, że nie wygląda tak jak Twoje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo z wypiekami to chyba już tak jest, że pomimo korzystania z jednego przepisu - efekt wizualny jest inny u każdego. Mam np. tak z jabłecznikiem mojej mamy - przepis mamy jeden, a mój zawsze wygląda zupełnie inaczej niż jej... a przecież robię tak samo? :)) Ważne, że ciacho smakowało ;-)

      Usuń
  9. ja na powidła daje zawsze orzechy włoskie posiekane pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie powinny być wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dobrze, ze znalazlam Twoj blog ... jutro robie to smakowicie wygladajace ciasto .. dzieki i pozdrawiam serdecznie Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu, ja również się cieszę ... że mnie znalazłaś ;-) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF