Szukaj na blogu

wtorek, 1 kwietnia 2014

COTTAGE PIE CZYLI ZAPIEKANKA WIEJSKA

Do b├│lu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... ­čśŐ
W oryginale przyrz─ůdzana z mielonej wo┼éowiny (u mnie z mi─Ösa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree  ziemniaczanego .
 Danie syte i po┼╝ywne. 
Z powodzeniem mo┼╝emy poda─ç  j─ů  jako danie obiadowe.



Warstwa mi─Ösna:
  • 0,7 kg mi─Ösa mielonego 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego
  • s├│l, pieprz, bazylia
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 z─ůbek czosnku
  • odrobina wody lub bulionu
  • olej do sma┼╝enia


Wykonanie:
Posiekan─ů drobno cebul─Ö, czosnek i start─ů na tarce marchewk─Ö podsma┼╝amy na oleju przez oko┼éo 5 minut, nast─Öpnie dodajemy mielone mi─Öso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobin─ů bulionu i sma┼╝ymy ca┼éo┼Ť─ç ci─ůgle mieszaj─ůc ok. 15 minut.

Warstwa ziemniaczana:
  • 700 g ziemniak├│w
  • 5 dkg mas┼éa
  • 100 ml mleka
  • 50 g sera ┼╝├│┼étego drobno startego
  • s├│l, pieprz 


Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić utłuc, dodać masło, mleko, sól i pieprz na końcu starty ser. Dokładnie wymieszać.

Na dno naczynia ┼╝aroodpornego wyk┼éadamy mas─Ö mi─Ösn─ů. Na mi─Öso wyk┼éadamy odcedzony groszek konserwowy, a na warstw─Ö groszku wyk┼éadamy nasze  ziemniaczane pur├ęe. Wyg┼éadzamy powierzchni─Ö i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki".



 Na wierzch uk┼éadamy kilka wi├│rk├│w mas┼éa. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ┼éadnie si─Ö przyrumieni┼éy :)





16 komentarzy:

  1. Cz─Östo robi─Ö takie zapiekanki zimow─ů por─ů. S─ů syte i rozgrzewaj─ůce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ... to ju┼╝ ostatni dzwonek na wszelkie ci─Ö┼╝kie, rozgrzewaj─ůce zupki inne dania :) Teraz czekamy na lekkie, wiosenne nowalijki ... :)

      Usuń
  2. Uwielbiam t─ů zapiekank─Ö . Moja c├│ra ( te┼╝ mieszka w Anglii ) dodaje jeszcze do miesa groszek. Pycha.
    Ciekawa jestem czy pozna┼éa Pani jakie┼Ť tradycyjne walijskie dania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Buniu :) Mieszkam w UK od 8 lat ale przyznam szczerze, że angielska kuchnia nie "porwała" mnie za serce :-( Wypróbowałam kilka przepisów ale jestem jednak (i pewnie już się to nie zmieni) wierna tradycyjnej polskiej kuchni ... pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Napewno zrobi─Ö !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Pyszne. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. No ale niestety przy wyjmowaniu się z deka rozwaliło. Nie tak jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie zapiekanki rozwalaj─ů si─Ö przy nak┼éadaniu i s─ů ... ma┼éo fotogeniczne :)) T─ů wyj─ůtkowo uda┼éo mi si─Ö ┼éadnie na┼éo┼╝y─ç :-) Ale co tam - wa┼╝ne, ┼╝e smakowa┼éo :)) Pozdrawiam

      Usuń
    2. W┼éa┼Ťnie j─ů robi─Ö :D po raz drugi :) jest przepyszna

      Usuń
    3. :-) te┼╝ bardzo lubi─Ö :))

      Usuń
  5. Ju┼╝ 2 raz robi─Ö t─ů zapiekanke,┼╝ona na mnie wymogla . Prosta i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielki ukłon ... za działania kuchenne :)) Żona ma dobrze! ;-)

      Usuń
  6. Zrobiona i zjedzona ;) Polecam z ketchupem, smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ketchup pewnie podkręcił smak :))

      Usuń
  7. Tak pi─Öknie wygl─ůda ┼╝e zrobi┼éam ja na obiad!Jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podpowiesz niedo┼Ťwiadczonego kucharce☺ na jakiej wielko┼Ťci naczynie s─ů podane proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywi┼Ťcie, ┼╝e podpowiem ... ju┼╝ biegn─Ö mierzy─ç ;-) Moja ma 16 cm ┼Ťrednicy, ale wymiar jest tutaj najmniej istotny :-) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF