Szukaj na blogu

niedziela, 9 czerwca 2013

PIECZARKI W POMIDORACH

Kolejna odsłona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lodówce :) szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. Pół kilograma pieczarek stanowi tu bazę do całkiem fajnej obiadowo-kolacyjnej przekąski. 
Oczywiście można zmodyfikować przepis i wzbogacić o inne produkty, bo każda lodówka kryje inne... tajemnice :) 
Moja po powrocie z urlopu, nie kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :)))


Składniki:

2op małych pieczarek po 250g
ząbek czosnku
1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ogórki konserwowe
1 papryka konserwowa
sól, pieprz,słodka papryka



Jak to zrobić:

Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy,ponieważ stanie się gorzki.Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz z czosnkiem. Następnie  wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF